måndag, oktober 20, 2008

Sandceremoni

Sandceremonin kommer ursprungligen från Hawaii, det är ett underbart alternativ till ljusceremonin, särskilt om bröllopet kommer att äga rum på en strand.

Ceremonin utförs efter vigselakten och symboliserar att ”två har blivit ett”.

Brudparet tar upp lite sand med varsin sked vid fötterna och häller den sedan i en vacker flaska som sedan blir ett minne resten av livet. Snäckor kan användas istället för skedar eller varför inte händerna.

Står du inte på en strand kan ni införskaffa två mindre glasflaskor, en för bruden och en för brudgummen samt en större flaska som representerar ert förhållande, äktenskap och ert nya liv. Sand kan ni hämta närheten av där ni bor eller ni har kanske tagit med sand hem från någon semesterresa. Du kan också köpa sand i olika färger så det matchar bröllopets färgtema.

Involvera era barn i sandceremonin genom att låta dem hälla lite sand i den gemensamma glasflaskan.

Bön / dikt
En del brudpar vill efter det att de har hällt sand i flaskan på stranden att vigselförrättaren skall läsa en bön eller en dikt för en slutlig välsignelse.

Vigselförrättaren läser bönen eller dikten och placerar den sedan i flaskan. Därefter korkas flaskan igen och slängs ut i havet.

Exempel på två böner;

Apache Bön

(Brudens namn) och (brudgummens namn),
Nu så känner man inget regn,
För var och en av er kommer att vara tak över huvudet för den andra.
Nu så känns ingen kyla,
För var och en av er kommer att ge värme till den andra.
Nu finns det ingen mer ensamhet,
För var och en av er kommer att vara följeslagare till den andra.
Nu är ni två människor,
Men det finns ett liv före dig.
Gå nu till er boning,
För att kliva in i er gemensamma samhörighet.
Och låt era dagar bli bra och långvariga på jorden.

Man kan också lägga ord av William Blake i flaskan.

(Brudens namn) och (Brudgummens namn) era liv är nu enade i de mest heliga och kärleksfulla två värdar kan ge. Vi ber att era liv blir välsignade.

I odödliga ord av poeten William Blake, kan ni tillsammans…

Se en värld i ett sandkorn
och himlen i en vild blomma.
Hålla oändligheten i handflatan
och evigheten i en timme.

En del vigselförrättare gillar inte att brudparet säger sina löften samtidigt som de häller sanden. De föredrar att brudparet håller varandra i händerna och tittar varandra i ögonen. Många brudpar gilla dock tanken på säga sina löftena till varandra samtidigt som de häller sanden i flaskan.

Förslag på sandceremonilöften

(Brudens namn) och (Brudgummens namn), ni har nu påbörjat er liv till tillsammans genom heliga löften. Era liv är inte längre två utan ett. För att symbolisera detta, ber vi er var för sig hälla lite sand i flaskan.

(Brudens namn) och (brudgummens namn) samtidigt som du häller sand i flaskan skall du upprepa efter mig: "Eftersom dessa gruskorn slås ihop tillsammans som ett slå jag ihop mitt liv med dig. Snäll ta min kärlek genom tidens sanddyner. Mitt hjärta är för alltid ditt.

(Brudens namn) och (Brudgummens namn) som dessa sandkorn är sammankopplade, så är era hjärtan, era kroppar och era själar det i äktenskapet. (här har brudparet möjlighet lägga de löften de vill)

Min älskade (Brudens / brudgummens namn) som dessa sandkorn är sammankopplade, så är våra hjärtan, våra kroppar och våra själar. Jag erbjuder mig som din fru / man för evigt.

För barn:
(Barnens namn) din mor (eller far) och (namn) älskar så mycket, och vill att du ska veta att du är och kommer alltid att vara en mycket viktig del av deras liv. Kan du hälla lite sand i flaskan tillsammans med dina lyckönskningar? Det skulle betyda så mycket för dem. (Föräldrar krama och pussa sedan sina barn)

Inga kommentarer: